|
Lotharingiai lángos
2006.04.10. 21:17
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg kemény sajt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tejszín, 0,5 liter tej, só, bors, reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: 25 dkg lisztet szitáljunk gyúródeszkára, törjünk hozzá 12 dkg vajat, tegyük hozzá a tojást, csipet sót. Dolgozzuk össze, formázzuk kerekre, tegyük hűtőszekrénybe.
Közben készítsünk besamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük.
Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sajtot hámozzuk meg, és még mindig folytonos keverés mellett reszeljük a besamelbe.
Amikor a tűzhelyről levettük, akkor adjuk hozzá a tejszínt is, sűrítsük be. Hevítsük a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk ki egy tortaformát. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, béleljük ki vele a tortaformát, a peremét kissé vastagabbra hagyva. Óvatosan töltsük bele a krémsűrűségű besamelt, azonnal tegyük sütőbe, és kb. 30 percig süssük. Forrón tálaljuk, friss zöldsalátával.
| |