|
Svéd fűszeres kalács
2006.04.10. 23:01
Hozzávalók:
30 dkg vaj, 1 dl méz, 2-3 evőkanál cukor, 25dkg búzaliszt, 25dkg rozsliszt, 1 csomag élesztő, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt csillagánizs, 1 teáskanál őrölt kardamon (kihagyható), 1db narancs reszelt héja és leve, 2dl sör, 1db tojás, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 evőkanál kandírozott narancs és citromhéj díszítésre
Elkészítés Az élesztőt ½ dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, csipetnyi sóval ízesítjük és folyamatosan keverjük robotgéppel. Közben adjuk hozzá az olvasztott vajat, az élesztőt, a narancslevet, a fűszereket, a sört és a tojást. Legalább 5 percig dagasztjuk, majd olajozott tálban meleg helyen hagyjuk megkelni. Ezután újra átgyúrjuk. Hurka formájúra nyújtjuk, majd kiolajozott, kilisztezett tortaformába tesszük, csigaformában. Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük 10 percig, majd közepes, 160 fokos hőmérsékletűre állítjuk a sütőt és további 40-50 perc alatt készítjük el a kalácsot. Amikor kivesszük a sütőből, kenjük meg 2 evőkanálnyi mézes vízzel. Díszíthetjük kandírozott citrushéjjal és mandulaforgáccsal.
| |