|
Csinálj fagyit! :)))
2006.06.11. 11:24
...
2,5 dl tejszín, fél kg sárgabarack, méz ízlés szerint. Az őszibarackot pürésítem és a tejszínbe keverem, majd mézzel ízesítem. Egy dobozformába töltöm. Tálalás előtt 2 órára fagyasztom. (124)
Egy málnapudingot készítek 1 liter tejjel és hozzáadok fél liter friss, szétnyomott málnát, illetve 20 dkg cukrot. A masszát beleteszem a 2-literes fagylaltgép edénybe, vagy a mélyhűtőbe. Megfagyasztom és poharakba osztom. Egy ostyát teszek rá és megszórom ezüst dekorcukorral. (307)
1 csomag fagyasztott málna (cukrozatlan), 3 ek porcukor, vagy 1 ek méz, 3 dl tejszín. A fagyasztott málnát mixerrel szétveretem. Hozzáadom a porcukrot, vagy a mézet. Maximumon mintegy 1 percig keverem, miközben hozzáadom a tejszínt. (124)
Fél kg friss eper, fél liter víz, 2 g keményítő, 20 dkg cukor, 1 ek vaniliáscukor, 1-2 ek citromlé, 2 tojásfehérje. Az epret szitán áttöröm. A vizet felforralom a cukorral és besűrítem a hidegen kikevert keményítővel. Utána hozzáadom az epret, a vaniliáscukrot, a tojásfehérjehabot és a citromlevet, majd állandó keverés mellett fagylaltgépben megfagyasztom. Az eperfagyit finomíthatom még 1/8 l tejszínnel is, amit a félig fagyott masszához adok. (302)
Egy eperpudingot készítek 1 liter tejjel és hozzáadok fél liter friss, szétnyomott epret, illetve 20 dkg cukrot. A masszát beleteszem a 2-literes fagylaltgép edénybe, vagy a mélyhűtőbe. Megfagyasztom és poharakba osztom. Egy ostyát teszek rá és megszórom dekorcukorral. (307)
30 dkg cukor, fél l víz, 1 citrom héja, 3 citrom leve. A cukrot felfőzöm a vízzel. Hozzáadom a nagyon vékonyan lehámozott citromhéjat és a citromlevet. A tűzről levéve egy óráig állni hagyom. Átszűröm, majd megfelelőképpen lefagyasztom.
1 kis sárgadinnye, 25 dkg cukor, víz, 1 narancs leve, fél citrom leve, 1 tojásfehérje, 2 ek cukor. Az érett dinnyét meghámozom, kimagozom és kis darabokra vágom. Kevés vízben puhára főzöm és átnyomom. Fél liter gyümölcsléhez 25 deka cukrot, fél liter vizet, a citruszok levét adva addig keverem, míg a cukor fel nem oldódik. A tojásfehérjéből kis cukorral egy kemény habot készítek és a léhez keverem. A masszát jégkockatartóba teszem és lefagyasztom.
Tejes fagylaltok
5 dl erős tea, 3-4 ek cukor, 3 ek citromlé, vagy rum, 5 dl tejszín. Az erős teát ízesítem a rummal, vagy a citromlével, majd össekeverem a tejszínnel. Jégkockatartóba teszem, vagy fagylaltgépben megfagyasztom.
3/4 l tej, 1/4 l felvert tejszínhab, 4 tojássárgája, 1,5 dkg keményítő, 12,5 dkg cukor, 2 vaniliarúd, csipetnyi só. A tejet a sóval és a kikapart vaniliával felfőzöm. Kevés hideg tejjel elkeverem a keményítőt és a tojássárgáját és a forró tejhez öntöm. A krémet nagyon kis lángon sűrűre keverem, de már nem forralom. Utána hidegre keverem és a fagyigépbe, vagy a jégkockatartóba téve lefagyasztom. (302)
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 3/4 csésze cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor. Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, késhegynyi piros ételfesték por (vagy pár cseppnyi piros ételfesték), 2 ek mazsola, 2 ek rum, 1 csomag vaniliáscukor. A mazsolát előző napon beáztatom a rumba. Összekeverem a tojássárgáját, a cukrot, az ételfestéket, a vaniliáscukrot a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, belekeverem a mazsolát a rummal együtt, majd fagyasztom.
Vaniliafagyi alapra épülő fagyikEgyszerűen készülhetnek a különféle fagyikreációk a vaniliafagyi alapra épülve. Csak az egyéb jellegzetes ízesítőket kell belerakni és máris meglepheted a családot az újdonsággal:
Alap:2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor. Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm.
Kék álomnak is hívják a következő finomságot:
1 adag vaniliaalap, fél üveg curacaoaroma, fél narancs leve. Az alapba belekeverem az aromát és a leszűrt narancslevet, majd fagyasztom.
1 adag vaniliaalap, 5 dkg reszelt csokoládé, 20 szem meggybefőtt, fél dl konyak. Az alapba még melegen belekeverem a csokireszeléket, majd hűlni hagyom. Hidegen belekeverem a négyfelé vágott meggyszemeket és a konyakot, majd lefagyasztom.
1 adag vaniliaalap, 5 dkg reszelt csokoládé, 20 szem meggybefőtt, 3 kanál meggylekvár. A meggylekvárt lefagyasztom. Az alapba még melegen belekeverem a csokireszeléket, majd hűlni hagyom. Hidegen belekeverem a négyfelé vágott meggyszemeket és a borsónyi darabokra vágott fagyos meggylekvárt, majd lefagyasztom.
1 adag vaniliaalap, kávéskanálnyi keserűmandula aroma, ugyanennyi zöld ételfesték, 5 dkg sárgabarackmag. A barackmagot megtöröm, a "mandulákat" forró vízbe teszem, majd egy-két perc múlva ledörzsölöm a héját. Szárítom, majd megőrlöm. Az alapba még melegen belekeverem az őrleményt és a cseppeket. Kevergetve hűlni hagyom és lefagyasztom. A nevét a benne lévő erős keserűmandula ízről kapta, mely emlékeztet a ciánkáli ízére, szagára.
1 adag vaniliaalap, 15 dkg durva csokireszelék. A már kihűlt alapba belekeverem a csokireszeléket, majd fagyasztom.
1 l tejszín, 1 csésze cukor, 7,5 dkg csoki tortabevonó, csipetnyi só, a csomag vaniliáscukor. A csokoládét feloldom egy csésze forró tejszínben és elkeverem a maradék habbá vert tejszínnel. Hozzáadom a cikrot, a sót és a vaniliáscukrot, majd megfagyasztom.
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 3/4 csésze cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor, fél kk őrölt fahéj. Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a fahéjat, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd tetszőleges módon fagyasztom.
Nagyon finom és különleges a Nugátfagyi.
3/4 l tej, 1 csésze cukor, 5 tojás, 1 tk só, fél-fél csésze csokireszelék, pisztácia, mogyoró, dió és mandula, 1,5 csésze tejszín, kis keserűmandula aroma, 1 ek vaniliáscukor. A tejet, cukrot, tojássárgáját, csokit és sót összekeverem és vízfürdő felett sűrűre verem. Gyakori keveréssel hűlni hagyom. Hozzáadom a kemény habbá vert tejszínt, fehérjehabot, a vágott dióféléket és az aromát. Bombaformába teszem és a fagyasztóládában gyakori rázás és keverés mellett megfagyasztom.
25 dkg magozott őszibarackhús, 17 dkg cukor, 2 pohár tejszín. Az érett gyümölcsöt a cukorral kis láng felett felmelegítem, áttöröm és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Bombaformába teszem és a fagyasztóládában gyakori rázás és keverés mellett megfagyasztom.
Az őszibarackbombával megegyező módon készül.
Nem sós és nem lecsó a paradicsomfagyi.
30 dkg érett paradicsom, 15 dkg cukor, 2 pohár tejszín. A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, áttöröm és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.
Két kisebb sárgadinnye, 12 gombóc fagylalt, 20 szem meggy, ostya, tejszínhab, Triple-sec. A jól behűtött dinnyéket kettévágom, kanállal kikaparom a magjaikat, beleosztom a fagylaltot, meglocsolom a Tripli-sec-kel (vagy más likőrrel), tejszínhabbal díszítem, ráhelyezem a meggyeket és az ostyákat.
1 tojás, 1 kis adag fagyi, 2 tk porcukor, 1-2 stampedli konyak, szódavíz. A tojást, a fagylaltot, a porcukrot és a konyakot lehetőleg néhány jégkockával együtt erősen összerázom és egy megfelelő pohárba szűröm. Szódavízzel öntöm fel. (179)
2 gombóc kávéfagyi, 1 mk Nescafé, 1 mk őrölt kávé, a díszítéshez tejszínhab, Nescafé. Az őrölt kávéból egy hosszú - kb 1 deci - feketekávét főzöm és jól behűtöm. A turmixba beleteszem a fagyigombócokat, megszórom a Nescaféval és ráöntöm a kávét. 20 másodpercig turmixolom, majd az előhűtött pohárba töltöm. A tetejére tejszínhabot teszek és megszórom Nescaféval. (MK)
Fociszerető embereknek kínáld az alábbit:
Személyenként 2-2 gombóc vanilia-, illetve csokifagyi. 10-10 darab csoki-, illetve fehércsoki hatszögpraliné, tejszínhab, csokiöntet, konyak. A vaniliafagyikat sötét, a csokifagyikat pedig világos pralinékkal borítom be (mint a foci ahogy kinéz). Ízlésesen kehelybe rakom, a résekbe konyakot, csokiöntetet és tejszínhabot teszek. A meccset néző férjednk, barátodnak, édesapádnak, fiadnak stb. kínáld!
Egygombócos, de nagyon dekoratív a következő. Kisgyerekeknek kínáld!
Személyenként 1 gombóc fagyi. 1 kúpos tölcsér, díszítőelemek, tejszínhab. A fagyit egy kis lapos tányérra (csészealátét) teszem, ferdén dőlve rányomom a tölcsér-kalapot és a díszítőanyagokkal (szines tortadarák, gyümölcs, ami van a háznál) kialakítom a pofiját. Tejszínhabbal rajzolom körbe. Imádni fogja a gyermek!
Miért is készítünk zöldségfagylaltot? Sokan furcsának tekinthetik a sós fűszeres fagyik megjelenését. Pedig nincs benne semmi különös. Nyári hideg ételek (főleg hideg levesek) díszítésére, hidegen tartására találta ki a szakács, vagy jobban mondva az élet. Ha valakinek ízlik, akkor pedig akár csak úgy fagyiként is fogyaszthatja ...
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1/2 kk só, 1 ek keményítő. Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1 ek rozmaringlevél, 1/2 kk só, 1 ek keményítő. Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadom a megmosott, összevagdalt rozmaringleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.
30 dkg érett paradicsom, 3 dkg cukor, fél mk só, 2 pohár tejszín, 1 kk ételízesítő, fél ek vágott zöldpetrezselyem. A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, sózom, áttöröm. Hűlés közben belekeverem a petrezselymet és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.
30 dkg érett paradicsom, 3 dkg cukor, fél mk zellerfűszersó, 2 pohár tejszín, 1 kk ételízesítő, 2 ek vágott zellerzöld. A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, sózom, áttöröm. Hűlés közben belekeverem a zellerzöldet és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.
2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1/2 kk só, 2 ek zsenge kaporlevél, 1 ek keményítő. Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadom az apróra vágott zsenge kaporleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.
Diabetikus, fogyókúrás fagyik
Kilószámra fogyaszthatja bárki az alábbi készítményt:
6 dl víz, 3 ek zselatin, 1 tasak Bolero italpor. A vizet felmelegítem és feloldom benne a zselatint és az italport. Lehűlés után megfelelőképpen fagyasztom.
| |